Ooit brachten Vlaamse meesters landschappen in beeld als deel van wat door latere kunstliefhebbers zou geapprecieerd worden als meesterwerken. Soms speelden die landschappen een hoofdrol in het werk, soms ook een ondersteunende rol. Vele jaren, soms eeuwen later zijn die landschappen of stadsgezichten nog in meerdere of mindere mater herkenbaar of soms helaas ook compleet uitgewist door menselijke activiteiten.
De auteurs gingen op zoek naar die locaties en vergeleken -ook in beeld- het huidige uitzicht met het oorspronkelijke dat de kunstenaar wellicht levensecht voor ogen had. Bij sommige meesterwerken was de locatie van het oorspronkelijke landschap gemakkelijk te identificeren en terug te vinden, maar bij andere moet het een kleine heksentoer geweest zijn.
Telkens weer hebben de auteurs voor het cultuurhistorische verband tussen het vroegere en het huidige landschap en worden die ook bij elkaar afgebeeld. Bijkomend krijgt de lezer / herontdekker tips voor wat waardevol is in de omgeving. Vijftig landschappen geschilderd door Vlaamse meesters werden geïdentificeerd. Zo reis je onder meer met James Ensor naar Mariakerke, met Rik Wouters naar Hoeilaart, met Gustaaf Wappers naar de Brusselse Grote Markt en met Pieter Bruegels naar Sint-Anna Pede.
Bijzonder leerrijk om te ontdekken wat de mens de landschappen aandeed: verloren, bewaard, aangetast, … Zullen we er lessen uit trekken?
Ondertitel: "Vijftig schilderachtige plekken vroeger en nu".