Tijdens de Eerste Wereldoorlog trachtten de Duitse bezetters de Vlamingen op hun hand te krijgen door enkele initiatieven. Eén daarvan was de Franstalige Rijksuniversiteit Gent (die gesloten was omwille van de oorlog) om te vormen tot Vlaamse Hogeschool. De auteur las de dagboeken en brieven van de studenten die ingingen op de mogelijkheid om hier te studeren.
De lezer krijgt zo bijkomende informatie over het leven in Gent tijdens de twee laatste oorlogsjaren. Studentikoos kan je het leven van toenmalige studenten niet bepaald noemen. Het was vaak eerder een zaak van onderdak vinden en zich te kunnen verwarmen. Hun omstandigheden waren in niets te vergelijken met die van hun hedendaagse collega's, maar ze sloegen zich erdoor.
Vanuit Duits militair standpunt speelde Gent een belangrijke rol omwille van haar ligging voldoende ver van het front. De stad was een belangrijk spoorknooppunt voor de aan- en afvoer van voedsel, wapens, brandstof, zieken en gewonden, etc. De rol van de stad in die oorlogsjaren is meermaals beschreven, maar deze interessante studie voegt er toch weer nieuwe facetten aan toe.
Ondertitel: "Brieven en dagboeken uit Gent tijdens de Eerste Wereldoorlog".