Dat verhalen over vrouwen in de geschiedenis te weinig aan bod komen is als een open deur intrappen. Luit van der Tuuk, zelfstandig onderzoeker en publicist, erkent dit gegeven én doet er ook iets aan. Hij stelt vast dat doorheen de geschiedenis de rol van de vrouw onderschat en onderbelicht is. Redenen hiervoor zijn onder andere de lange tijd dat vrouwen, volgens de wet, niet handelingsbekwaam waren, én dat het meestal mannen waren die over geschiedenis schreven. Hun interesse in vrouwelijke bezigheden was eerder laag.
De auteur gaat op zoek naar vrouwen in de geschiedenis en geeft uitleg bij het raadplegen van schriftelijke bronnen. Hij verklaart waarom er weinig terug te vinden is en op welke manier er gezocht kan worden. Tevens waarschuwt hij voor interpretaties en valkuilen. Vaak werden teksten geschreven en gekopieerd door de clerus die een negatief beeld hadden over de vrouw. Het is dus zaak om te zoeken, in de weinige gegevens over vrouwen, en die te filteren uit wetteksten, oorkonden, jaarboeken of verslagen van buitenlandse reizigers.
IJslandse sagen bevatten informatieve verhalen over de Scandinavische vrouw, zonder buitenlandse invloeden. Lees: vóór het christendom haar intrede deed. Er is over vrouwen geschreven in heiligenlevens, boeteboeken of biechtboeken. Ook hier waarschuwt de auteur voor de tunnelvisie van de kopiisten die leefden in mannenkloosters, afgescheiden van het dagelijks leven er buiten.
De maatschappelijke positie van de vrouw wordt bekeken in de Merovingse-, de Karolingse- en de Ottoonse tijd. Zo blijkt dat de vrouwen in de Karolingse tijd meer beperkingen en minder bewegingsvrijheid hadden. Vermoedelijk had dit te maken met de vrouwonvriendelijke leermeester van Karel de Grote, de Angelsaksische geestelijke Alcuinis van York.
De geraadpleegde bronnen en literatuur zijn een goede aanvulling voor wie zelf op zoek is naar meer informatie over de vrouwen in de vroege middeleeuwen.
Met dit boek werpt de auteur een nieuw licht op de rol van de vrouw in de geschiedenis.
Ondertitel: "Vrouwen in de vroege middeleeuwen".