Behoorlijk lang na de reizigers uit sommige andere regio's trokken ook die van het gebied van het huidige Vlaanderen op grote reizen en publiceerden daarover. In het begin van de 19de eeuw bundelde Jules de Saint-Genois, naar wie inmiddels een straat genoemd werd in Gentbrugge, deze verhalen. Dank zij de Geschiedkundige Heruitgeverij zijn die reisverhalen nu ook opnieuw beschikbaar voor een groot publiek, zij het dan in het Frans. De namen van de reizigers wijzen nochtans meestal op een nederlandstalige achtergrond: Willem vn Ruisbroek, Josse van Ghistele, Nicolaas Schouteet, Pierre de Smet en Nicolaas Cleynaerts. Bij Gilbert de Lannoy klinkt het iets anders.
Die eerste reizigers uit onze contreien trokken hoofdzakelijk richting Azië. Hoofdzakelijk waren er twee redenen voor de keuze van die bestemming: godsdienst en handel. Het Nabije Oosten en vooral dan Jeruzalem oefende grote aantrekkingskracht uit, daarnaast waren er ernstige als minder ernstige handelaars die hoopten een flinke commerciële slag te slaan.
De vroegste van de hier opgenomen reizigers was Willem van Ruisbroek. Hier wordtverslag gedaan van zijn reis naar Tartarije in de periode 1252-1254. Pas anderhalve eeuw later was Gilbert de Lannoy aan de beurt, met reizen naar Tartarije, Afrika en het Heilig Land.
Van dezelfde aard en even interessant, maar iets recenter, is het ook op cd-rom verschenen boek "Les Voyageurs belges du XVIIe et XIX siècles". Deze uitgave omvat 236 pagina's en kost 7,25 euro.