Mensen overal ter wereld uiten zich op velerlei wijzen in vele duizenden verschillende talen. Enkele daarvan, als Engels, Spaans en Duits, duiken behalve als eerste taal, ook ontzettend vaak op als tweede of derde taal. In die mate dat ze ander talen zwaar beïnvloeden of zelfs verdringen. Talloze talen zijn inmiddels uitgestorven, ook al omdat die in een geïsoleerde regio gesproken werd of doordat een (bezettende) overheid daartoe aanzette.
Een groot aantal talen is vandaag met uitsterven bedreigd. Sommige talen tellen nog slechts enkele tientallen sprekers, maar ook talen die nu nog tienduizenden of zelfs honderdduizenden gebruikers kennen zullen het in de volgende decennia moeilijk krijgen. Een dertigtal van die met verdwijnen bedreigde talen worden in deze interessante uitgave voorgesteld.
Iedere taal wordt gesitueerd in geografie en de geschiedenis in aantallen sprekers en in stand van bedreiging (kwetsbaar, bijna uitgestorven, etc...). Telkens ook is er een korte beschrijving en maak je kennis met een aantal woorden en zinnen. Je kan zelf vergelijken met je eigen taal en heel vaak vaststellen dat je geen enkele overeenkomst ontdekt. Het geheel is rijkelijk geïllustreerd met prachtige afbeeldingen.
In Europa maak je onder meer kennis met het Reto-Romaans, het Roetheens en met het reeds uitgestorven Cornisch, dat men tracht te doen herleven. Veel onbekender nog klinken talen als Karl, Warao, 'Ongota of Gumbaaynggirr. Hopelijk zet het boek je aan het denken over de betekenis van taal en over de overheersende invloed van sommige.
In ieder geval leerrijk.
Ondertitel: "Wat gaat er verloren als een taal niet meer klinkt?"