Vanuit een nieuwe en zelf ontwikkelde systematiek stelt Pierre Diriken de meer dan honderd (!) Haspengouwe kastelen voor. Met behulp van een zelf ontwerpen bladwijzer, met daarop de typologie van de kasteelsites, leer je de voornaamste aspecten van de erfgoedsite kennen. De volgende typen kan je aflezen: type van de site, erfgoedwaardering, erfgoedstatuut, groenomkadering, aanhorigheden, huidige functie, classificatie en toegankelijkheid. Je zal merken dat je bij het lezen steeds teruggrijpt naar dit kaartje. Deze bladwijzer bewijst steeds zijn nut en is daarenboven een goed idee!
De schrijver stelt in het kastelenlandschap een ontwikkeling en een evolutie in 3 fasen vast. Zo is er de kastelengeneratie van het Loonse tijdperk, de Luikse periode en die van de 19e eeuw. Gelijktijdig stelt de auteur belangrijke kantelmomenten vast in de functie van de kastelen. Er is de verandering van een defensieve waterburcht door een residentieel kasteel. Een ander kantelmoment, dat van de Franse Revolutie, maakte een einde aan de heerlijkheden, en de erfelijke en juridische rechten van de kasteelheren. Opvallend is ook dat er geen kasteel was in die dorpen die aan een abdij of een religieuze gemeenschap ‘toebehoorden’.
Elk kasteel wordt individueel voorgesteld. De tekst wordt voorafgegaan door de eigen ontworpen typologie of ‘identiteitskaart’. Daarna volgt de toelichting over de historiek, de architectuur en de aanhorigheden. Hierbij valt het respect en de discretie van de schrijver op. De bijhorende foto is steeds gemaakt met toestemming van de eigenaar. Het gebruik en invulling van de Haspengouwse kastelen blijkt heel verschillend te zijn. De overgrote meerderheid is privé-bezit en daarom niet toegankelijk. Een aantal kastelen behoren tot de top van het Vlaams erfgoed zoals het kasteel van Duras, de burchtsite van Brustem, het kasteel van Rullingen, Landcommanderij Alden Biesen, het kasteel van Heers en het kasteel van Hex. In dit boek heb ik eindelijk het verschil in betekenis ontdekt van de schrijfwijze van het landgoed Hex en het dorp Heks.
Het handige plannetje, achteraan in dit boek, met de kastelen van Haspengouw heb ik regelmatig moeten raadplegen om de sites te kunnen situeren in de betreffende gemeente. De kastelen zijn trouwens geografisch per gemeente gerangschikt. De schrijver tracht met dit boek de Haspengouwer bewust te maken van het cultuurhistorische verleden van deze regio in Limburg. Deze uitgave is het derde deel in de Haspengouw-monografieën. Eerder verschenen ‘Religieus Erfgoed in Haspengouw’ en ‘Het Haspengouws landschap in evolutie’.
Dit is bij uitstek een uitzonderlijk goede handleiding voor de cultuur- en landschapstoerist die Haspengouw gaat bezoeken!
Ondertitel: Drie generaties kastelen en meer dan honderd kasteelsites charmeren en beheersen het Haspengouws cultuurlandschap van het tweede millennium.