‘Gemene geschiedenis’ staat in de ondertitel van dit erfgoedboek. Gemene staat voor: lagere bevolkingsklasse, het gepeupel, het volk, gezamenlijk … Over nu tot de inhoud van dit boek dat het resultaat is van een speciaal project. Door samenwerking tussen verschillende Limburgse heemkundige kringen en erfgoedcellen is aan een interessant onderwerp gewerkt … het dagelijkse leven van gewone huishoudens aan het begin van de twintigste eeuw.
Aan de hand van divers bronnenmateriaal, gewone mensen laten in principe weinig sporen na, zijn een aantal gebeurtenissen en handelingen, omgangsvormen, uitvindingen en maatschappelijke ontwikkelingen terug samengesteld. Het is ‘maar’ honderd jaar geleden én toch is het een wereld van verschil. Kan jij je inbeelden dat er geen gelijkheid tussen mannen en vrouwen is, geen stemrecht of telefoonverkeer? De leefwereld van onze voorouders werd vooral beheerst door de kerk, hun patron, armoede en hard werken. Als mijnheer pastoor passeerde werd uit respect (=lees: omdat het zo verwacht werd) het hoofddeksel afgenomen. Wanneer de patron een opdracht gaf aan een werknemer reclameerde die laatste nooit. Of toch één keer? Lees hiervoor het verhaal over het bier brouwen in Diepenbeek.
Hoe ging het er aan toe in het oudemannenhuis in Zonhoven? Wat schafte de pot van de gewone man? Verdwenen gebruiken, analfabetisme, de wieler- en voetbalsport, muziekverenigingen, het molenaarsleven … Verhalen over diverse onderwerpen uit de leefwereld voor de Eerste Wereldoorlog worden van onder het stof gehaald. Vele lokale erfgoedverenigingen hebben aan dit boek meegewerkt. Zij schrijven over één thema uit het dagelijks leven van hun dorp, gemeente of stad. Het resultaat is een verhalenbundel over het vervoer in Gingelom, het nijverige Beringen, de veldwachter van Membruggen, de molenaar van Ten Haagdoorn in Houthalen, de dorpssmid van Ophoven …. Hopelijk is dit tijdelijk samenwerkingsverband tussen deze erfgoedverenigingen een voorzet voor andere, even boeiende, publicaties.
Ondertitel: Gemene geschiedenis in Limburg 1900 - 1913