HASSELT TIJDENS WOII: VAN BEZETTING TOT BEVRIJDING


Book HASSELT TIJDENS WOII: VAN BEZETTING TOT BEVRIJDING
  • Auteur:
  • ISBN:
  • Type: Paperback
  • Bladzijden: 208
  • Categorie: Geschiedenis en erfgoed
  • Richtprijs: € 28,00
  • Taal: Nederlands
  • Datum: 17/02/2017
  • Recensent: LD
  • Uitgeverij: Eigen Beheer
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • HASSELT TIJDENS WOII: VAN BEZETTING TOT BEVRIJDING Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • HASSELT TIJDENS WOII: VAN BEZETTING TOT BEVRIJDING Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Vanaf de inval door het Duitse leger op 10 mei 1940 tot de bevrijding door het Amerikaanse leger op 7 september 1944 is Hasselt in de ban van de bezetter.  Wat er gebeurde in deze tijdspanne van vier jaar wordt uitvoerig beschreven in dit boek. De aanleiding tot de WO2 en de mobilisatie geven de huidige jeugd een beter inzicht van de oorlog. Want het doelpubliek van deze uitgave is vooral de jeugd. Opdat zij erover lezen en er lessen uit trekken, opdat dit nooit meer zal gebeuren.

Als je terugdenkt in de tijd, lijkt de 18-daagse veldtocht en de capitulatie in een flits voorbij.  Maar als je met de schrijver dieper mee gaat in dit verhaal lees je over de gevechten die plaatsvonden in je wijk. Over mannen, vrouwen en kinderen die in je straat woonden en uit hun huizen werden gehaald. Over de militairen die gestationeerd waren in de Hoebanxkazerne, en die nu de stad verdedigden, vooral aan het Albertkanaal en in de stationsbuurt.  In de Hoebanxkazerne, aan het Kolonel Dusartplein, was het 11e Linie Regiment gekazerneerd.

We kunnen het ons moeilijk voorstellen wat het inhoudt om vrijheid te moeten inleveren. Frank Vanstreels vertelt het haarfijn. Je leest over de avondklok die wordt ingesteld.  De verschillende documenten die je nodig hebt om naar een naburig dorp te gaan of om ’s avonds buiten te mogen komen. Het eten dat op ‘de bon’ gekocht moest worden.


Openbare gebouwen die door de bezetter opgeëist werden zoals het moederhuis aan de Guffenslaan, de abdij van Herkenrode en het station. De schrijver geeft ook ruim aandacht aan de ramp die in de wijk Godsheide gebeurde op vrijdag 14 februari 1941. De bruggen over het Albertkanaal waren door het terugtrekkende leger opgeblazen.  Er werden vlotten gebouwd om de inwoners de oversteek te laten maken.  Zo ook in Godsheide. Op die dag, na schooltijd op weg naar huis, stonden veel schoolkinderen op dit vlot.  Zodra het vlot te water ging sloeg het om … en 35 kinderen verdronken… Een onvoorstelbare catastrofe voor de getroffen families en de gemeenschap.

De bevrijding door de verschillende Amerikaanse regimenten wordt uitgebreid besproken.  De 2nd Armored Divisie werd ingezet in haar bevrijdingstocht door Europa. En op 7 september 1944 reden de eenheden van het ‘125th en 113th Cavalry Regiment Hasselt binnen via Stevoort. Zeventig jaar later legt een veteraan een bloemenkrans neer aan de gedenksteen ‘De Kwakkel’ in de Sasstraat langs het Albertkanaal.  Een mooi gebaar, opdat we nooit zouden vergeten …

Veel, heel veel, foto’s zijn in dit boek opgenomen. Er zijn foto’s over de verschillende uitkijkposten die werden opgesteld, de vernielde huizen, de opgeblazen bruggen en het dagelijkse leven tijdens de bezetting.  Met uiteindelijk de uitbundige beelden van de blije stadsgenoten bij de bevrijding van de stad.

Bombardementen op Hasselt en Kuringen was het eerste deel van deze trilogie waarvan dit werk het tweede deel is.  In 2019 wordt deel drie verwacht: Hasselt als rustplaats. Dit boek is opgedragen aan alle soldaten overal te wereld.

Frank Vanstreels geeft deze boeken uit in eigen beheer. Het zijn kwaliteitsvolle uitgaven op glanzend papier met vooral foto’s uit zijn eigen privécollectie.

Je kan dit boek rechtstreeks bij Frank Vanstreels bestellen via mail of gsm: frank.vanstreels1@telenet.be of 0476/85.90.90. 


Tags: Citytrip Hasselt, Tweede Wereldoorlog

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:
E-mail adres*:

Uw recensie*:
 
Veiligdheidscode: