In “Gouden handel” beschrijft de auteur de fascinerende geschiedenis van de Nederlandse overzeese handelsondernemingen. Aan de hand van reisjournalen en koopmansboeken krijg je een gedetailleerd en onthullend beeld van de ontdekkingsreizigers en kooplieden tijdens de voorgaande eeuwen. Deze geschiedenis is ook voor Vlamingen van belang omdat we in die periode nog tot de Verenigde Nederlandse Provinciën behoorden. Vooral de braindrain en de vlucht naar het noorden tijdens de Spaanse overheersing komen uitgebreid aan bod. Heel wat gevluchte rijke patriciërs participeerden in de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).
In feite krijg je met dit boek een volledige wereldgeschiedenis voorgeschoteld. De Nederlanders zetten niet enkel voet aan wal in de landen rond de Indische Oceaan, ook China, Japan en het oostelijke kustgebied van het Amerikaanse continent werden onder de voet gelopen. Ook de zoektocht naar een doorgang van de Noordelijke IJszee en het onvindbare Zuidland (Australië) worden beschreven. Uiteindelijk blijven er weinig heilige huisjes overeind. Wennekens schuwt de waarheid niet in verband met het meedogenloze beleid van de kolonisators - lees uitbuiters - en de mensonterende toestanden bij de slavenhandel. Neem daarbij nog de meeslepende schrijfstijl en je hebt een prima promotiemiddel voor de vakken geschiedenis en aardrijkskunde.
Het boek is geïllustreerd met kaarten van de beschreven gebieden en afbeeldingen van de gezagsdragers. Er wordt afgesloten met een glossarium van de verhandelde producten en hun aanwendingen, en registers op aardrijkskundige namen, op personen en op producten.