In vergelijking met de vorige editie, een 7-tal jaren geleden, is deze uitgave een maatje groter en zwaarder geworden en krijgt Brussel nu ook een plaatsje op de cover. Voorheen was de stad meer anoniem aanwezig onder de algemene noemer Vlaanderen. De omslag is ook steviger geworden en beter bestand tegen veelvuldig gebruik. Inhoudelijk lijkt er weinig veranderd. Wel hebben foto's en tekst wat meer ruimte gekregen. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het volume aan tekst ietwat verminderd is want de bevolkingsaantallen van dorpen en gemeenten worden niet meer vermeld.
Genoeg vergeleken met de editie van 7 jaar geleden. Ik deed wat steekproeven over de huidige inhoud. De nieuwe Stadshal in het centrum van Gent werd méér dan twee jaar geleden officieel in gebruik genomen, maar in deze lijvige uitgave ontbreekt ze compleet. Meer nog, de huidige locatie van de Stadshal wordt nog beschreven zoals ze er 7 jaar geleden uitzag.
In Hasselt is sinds jaar en dag de belangrijkste onderwijsinstelling voor secundair onderwijs gelegen langs de Guffenslaan en bekend onder de naam Virga Jessecollege. Deze uitgave stuurt de lezers op pad naar het Sint-Jozefscollege, de oude naam van de school, die al geruime tijd in onbruik is... Erger vind ik dat het Kapelletje van Hilst ontbreekt, dat staat op de plaats waar de allerlaatste veldslag van de Boerenkrijg werd uitgevochten. Op die manier doe je Hasselt als stad van de Boerenkrijg geen eer aan.
Mijn laatste steekproefdorp is Laarne. De beschrijving van het orgel in de Sint-Machariuskerk wordt beëindigd met een bevreemdend zinnetje van slechts 3 woorden, zonder nadere uitleg: "Het is gewijzigd". De dreef naar het kasteel is niet 1 km lang zoals de auteur beweert, maar hooguit 500 meter. Haar omschrijven als "een mooie laan" benadert de waarheid niet. Een paar decennia geleden was dat nog zo, maar die prachtige bomen zijn al lang omgehakt en meer dan eens vervangen door jonge exemplaren. Mager lijkt een betere uitdrukking dan mooi. Nog in hetzelfde dorp ontdekt de auteur het "schilderachtige Kattenhof". Hij of zij zou toch moeten weten dat de naam al eeuwenlang Kattenheye (Cattenaye) is. En behalve het poortgebouw is er niets meer schilderachtig aan deze paardenmelkerij.
Op basis van deze beperkte steekproef is de inhoud van de Gids voor Vlaanderen misschien toch aan een volledige herziening toe?