De geschiedenis van de Lage Landen was en is een boeiend gegeven. Vijftig historici, uit België en Nederland, werpen in dit boek een nieuw licht op de dynamiek van de steden. Met name de wisselwerking tussen migratiestromen, cultuur en handel maken kleinere en grote steden tot ‘wereldsteden’. De verhalen zoomen in op stedelijke voor- en achteruitgang, de verscheidenheid en de veerkracht van deze centra. Onderzoek naar de wereldsteden in de Lage Landen toont aan dat de meestal kleine stadjes, met een relatief grote bevolkingsdichtheid, kort bij elkaar liggen. In tegenstelling tot Parijs of Londen waar het merendeel van de bevolking in één centrale metropool woont.
Dit boek is het vervolg op ‘Wereldgeschiedenis van Nederland’ en ‘Wereldgeschiedenis van Vlaanderen’. Belgische en Nederlandse onderzoekers plaatsen telkens één stad van de Lage Landen centraal in één bepaalde periode. De uitgave is ingedeeld in vier delen: vanaf de Oudheid en de Middeleeuwen, over de Vroegmoderne Tijd, naar de ‘Lange’ 19e eeuw en de ‘Korte’ 20e eeuw.
Over het burgerschap en het migratiebeleid van Oudenaarde wordt een interessante uiteenzetting gegeven om het beleid van de Middeleeuwse Vlaamse steden te schetsen. Borgloon, één van de goede steden van het graafschap Loon, nu ongeveer de provincie Belgisch-Limburg, is de kapstok voor de verbinding met het Heilig Roomse Rijk. Een klein getijdenboekje of gebedenboekje, uit eind 16e eeuw met mooie illustraties, toont met het gebruik van pigmenten en grondstoffen, de verbondenheid van Deventer met de werelddelen Azië en Afrika. Alkmaarse woonvoorzieningen voor ouderen, ook hofjes genoemd, werden door welgestelden gesticht met als doel liefdadigheid, maar vooral voor hun zielenheil. De arbeidsmigratie naar Brugge, van ambachtslieden en kunstenaars op zoek naar werk en mecenassen, wordt verduidelijkt aan de hand van de kunstenaarsfamilie Van Eyck uit Maaseik. In het multiculturele Ledeberg bij Gent, met migranten uit bijna 140! landen, werd met een netwerk van buurtbewoners ‘Ledeberg doet het zelf’ opgericht om een oude industriesite te herbestemmen tot een burger- en cultuurproject ‘de Broederij’.
Het koloniale verleden van Nederland is in deze uitgave nooit ver weg en drukt de lezer met de neus op de feiten. Zoals het discriminerende verspreidingsbeleid van de Surinaamse nieuwkomers in Amsterdam en Rotterdam. De koloniale landbouwschool in Deventer gericht op de westerse landbouwondernemingen in Indonesië en de koloniale hiërarchie wegens geen Indonesische studenten. De rol van de Schiedamse jeneverproductie als ruilmiddel voor slaafgemaakte mensen.
Bij elke verhaal van een ‘wereldstad’ is een literatuurlijst opgenomen, om eventueel nog verder te lezen over de rijke internationale geschiedenis. Dit historisch boeiende boek is verlucht met mooie illustraties.
Een leerzaam boek, geschreven in duidelijke en klare taal.
Ondertitel: "Stadsgeschiedenis van Nederland en België".