De Hunnen, Dzjenghis kahn, Attila, Timoer Lenk, ... het zijn allemaal namen die herinneren aan veroveringen, uitgestrekte rijken en grootse, vaak wreedaardige daden, maar verder is de kennis daaromtrent bij de meesten onder ons ten zeerste beperkt. Voormelde namen zijn slechts enkele van de talloze die gedurende meer dan tweeduizend jaar geschiedenis schreven. Hun geschiedenis ving aan op de steppen die zich vele duizenden kilometers uitstreketen over Azië en Europa.
Vaak werden deze steppen bevolkt door nomaden, alhoewel er ook steden en dorpen waren die vooral een rol speelden als handelscentra. Talloze stammen en bevolkingsgroepen bevolkten de Euraziatische steppegordel; vaak heen en weer trekkend met hun kudden. De aanwezigheid van die kuddes en vaak ook wel meereizende families verhinderde niet dat steppevolkeren zich ontwikkelden tot geduchte strijdmachten.
Hun vaardigheid om te strijden vanop hun paard speelde hierbij een uitermate belangrijke rol. Daarnaast beschikten zij al heel vroeg over de technologie om brons te gieten, wat onder meer uitmondde in de aanmaak van een klein maar zeer belangrijk voorwerp. Een door hen ontwikkeld bronzen bit -ter vervanging van het toen klassieke houten of lederen bit- zorgde ervoor dat hun paarden veel wendbaarder waren. Daarnaast bedachten steppevolkeren ook strijdwagens, wat hen een bijkomend militair overwicht bezorgde op het slagveld.
Peter Hoppenbrouwers laat ons in deze zeer leerrijke en boeiende uitgave kennis maken met een enorme reeks steppevolkeren en hun leiders, die al dan niet verenigd in grotere conglomeraten, een gewichtige rol speelden in de geschiedenis van Eurazië. Namen van stammen kunnen complex lijken, maar zijn dat niet zo nodig in de toenmalige context. De Oudturkse term "oghur", dat letterlijk "stam" betekent leidde ertoe dat een gans volk werd aangeduid als "Oguri (Ogoeren)", die vervolgens later werden opgedeeld in 30 oostelijke (Oetigoeren) en 9 westelijke (Koetrigoeren) stammen. Rond de 6de eeuw kwam er een koepelnaam voor de westelijke stammen in gebruik: de "Bulgar". Die term doet je wellicht aan Bulgarije denken, maar betekent gewoon "gemengd".
Nog een voorbeeld van de complexiteit van de geschiedenis. De term "Magyaren" doet ons denken aan een strijdlustig volk dat plots uit het Oosten kwam aandraven en het huidige Hongarije en omliggende bezette. Rond het begin van de 9de eeuw begon zich een federatie te vormen van 8 stammen waarvan de Kavaroi de belangrijkste waren, terwijl de Megeris een van de 7 kleinere stammen vormen. Hieruit ontstond de term Magyaren, die uiteindelijk de naam werd voor deze volledige stammenfederatie.
Deze publicatie, geïllustreerd met degelijke foto's, beschrijft de nog onbekende / vergeten geschiedenis van een belangrijk deel van Eurazië. Dat de steppevolkeren niet alleen maar met hun kuddes rondtrokken is overduidelijk. Ze waren ook militair en bestuurlijk bijzonder goed georganiseerd, vaak zelfs beter dan de volkeren die ze tijdens hun veroveringstochten ontmoetten.
Ondertitel: "Stepperijken in Eurazië (500 v. Chr.- 1700 n. Chr.)".