Het Nationaal Jenevermuseum van Hasselt brengt met deze uitgave de geschiedenis van de stokerij Fryns voor het voetlicht. In 2015 werd begonnen met een grootschalig onderzoek naar de geschiedenis van het familiebedrijf Fryns. De hiervoor opgericht projectgroep verzamelde onder meer archiefmateriaal van het Kadaster, het Rijksarchief van Hasselt en van het Stadsarchief van Hasselt. Privéverzamelaars werden bezocht en interview werden afgenomen. Objecten werden verzameld. Beschikbaar collectiemateriaal werd geïnventariseerd en de eerste teksten werden geschreven. Dit alles onder de deskundige begeleiding van de medewerkers van het Jenevermuseum.
Het resultaat is een boeiend verhaal van het Hasseltse jeneververleden.
Alles begint honderdvijfentwintig jaar geleden wanneer Guillaume Fryns en zijn vrouw Eugenie Mariette, in 1880, van uit Nederlands-Limburg naar Hasselt verhuizen. Ze beginnen een kleine stokerij in het centrum van Hasselt. In de Lombaardstraat, dicht bij het oude stadhuis. De hoogdagen van de jeneverstokers breken aan. Samen met andere concullega’s als Notermans, Vinckenbosch, Villers en Smeets kent deze industrie een enorme groei. Tot de dag van vandaag, is de familie Fryns nog steeds actief in de branche. Je leest er alles over in deze wetenschappelijk onderbouwde, maar tevens toegankelijke uitgave.
De talrijke illustraties geven een goed beeld van het familiebedrijf Fryns. Een uniek tijdsbeeld geven de dertig postkaarten waarin de werking van de stokerij werd gefotografeerd. De vele afbeeldingen van de reclameaffiches en flesetiketten zijn kleine artistieke kunstwerken op zich. De ontwerpen zijn meestal van Edgard Darimont.
De publicaties van het Nationaal Jenevermuseum van Hasselt zijn steeds tot in de puntjes verzorgd. Steevast is het onderwerp goed onderbouwd en uitgediept. De illustraties zijn pareltjes.