Na De Vrede van Münster in 1648, waarbij de Nederlanden gescheiden werden, was het gebied van de Zuidelijke Nederlanden een interessante prooi voor de toenmalige buurlanden. De schrijver legt er terecht de nadruk op dat het Prinsbisdom Luik een neutraal zelfstandig land was, dat geen deel uitmaakte van de Zuidelijke Nederlanden. Ongeveer de oppervlakte van de huidige provincies Limburg en Luik behoorden tot het Prinsbisdom Luik.
Na 1648 kwamen de Zuidelijke Nederlanden in een recessie terecht, maar desondanks was haar ligging potentieel aantrekkelijk voor haar buurlanden. Eeuwen lang was het een twistappel voor Fransen, Nederlanders, Oostenrijkers, Engelsen, Pruisische en Duitse vorsten. Gelijktijdig ruzieden Franse- en Nederlandse kooplui om slaven te vervoeren naar Spaanse koloniën. Die periode zorgt voor vele donkere bladzijden in de geschiedenis van de betrokken landen. De ene veldslag om de Zuidelijke Nederlanden volgde op de andere. Uiteindelijk kwamen de Spaanse Habsburgers ten val. Niet omdat ze een veldslag verloren hadden, maar omdat er geen erfopvolging was. Zo eenvoudig kan het soms eindigen.
Van 1634 tot 1794 ondergingen de ‘Belgen’ de Spaanse Tijd, de Oostenrijkse Tijd, een bezetting door de Fransen, een tweede Oostenrijkse Tijd én een derde Oostenrijkse Tijd. Gedurende zo’n 160 jaar werd ‘België’ bestuurd door meer dan 40(!) verschillende landvoogden, ministers en bevelhebbers. De ‘buurlanden’ zorgden door het Barrièretraktaat én verschillende handelsovereenkomsten ervoor dat de Zuidelijke Nederlanden niet konden groeien. Zo konden ze hun welvaart behouden en winst maken op de rug van de ‘Belgen’.
Door de Franse Revolutie werden de Oostenrijkse Habsburgers definitief verjaagd en werden zowel de Zuidelijke Nederlanden als Prinsbisdom Luik geannexeerd. Het Franse bewind heeft beide gebieden toen zo goed als helemaal leeggeroofd.
Edward De Maesschalck beschrijft duidelijk en objectief de Habsburgse dynastie en de verschillende regimes die het huidige België heeft moeten ondergaan.
Ondertitel: "De val van Habsburg in de Nederlanden (1648-1815)".