Over de geschiedenis van de Habsburgers zijn al talloze boeken geschreven. Maar niet eerder is er een naslagwerk uitgebracht over de kunst en de opvoeding aan het Habsburgse hof van 1480 tot 1530. En dit aan de hand van een reeks kinderportretten. Het Kamerijkse Hof in Mechelen was een centrum van educatie, dé eliteschool voor prinsjes en prinsesjes van de Habsburgse vorstenhuizen. Adellijke en vooraanstaande families lieten hun kinderen in Mechelen een aantal jaren school lopen. De beroemdste ‘leerlingen’ waren Karel V, Filips de Schone, Margareta van Oostenrijk en Anna Boleyn.
De kinderportretten werden gebruikt voor huwelijksonderhandelingen, voor familieleden en bevriende vorstenhuizen. Elke vooraanstaande familie liet portretten maken van hun kroost om daarmee onder andere uit te pakken bij feestgelegenheden. Dé top van de schilders uit die tijd werden aangeworven om de jonge kinderen op doek te vereeuwigen zoals Jean Hey, Gilius Claesens, Jakob Seisseneger, Bernhard Strigel, Bernhard van Orley en andere onbekende meesters.
Vandaag leren de kinderportretten ons meer over de ontwikkeling van de portretkunst en de materiële cultuur van die tijd. Maar ook over de voorwerpen die er doelbewust aan toegevoegd werden om afkomst en status te bekrachtigen. Met dit leerrijke en mooie boek wordt een stukje onderbelichte geschiedenis van het Habsburgse kinderhuishouden in Mechelen op de voorgrond geplaatst.