Toen de Perzen onder leiding van hun koning Xerxes in het jaar 480 voor Christus een aanval lanceerden op wat nu bekend staat als Griekenland, kwam dat niet zomaar uit de lucht vallen. De aanvallers kwamen uit het Midden-Oosten, een regio waar in de voorafgaande drie eeuwen drie grootmachten ontstonden en vervolgens ook zouden verkruimelen of in andere handen overgaan: Assyrië, Babylonië en Perzië.
Geef toe, een ongewone opeenvolging van gebeurtenissen. In quasi dezelfde regio ontstaan in een periode van drie eeuwen achtereenvolgens en met tussenpozen enorme grootmachten die het een tijdlang voor het zeggen hebben en dan om uiteenlopende redenen ten onder gaan. Het lijkt wel of de bodem van het Tweestromenland indertijd bijzonder vruchtbaar was voor de opkomst van grote rijken en hun heersers.
Aan de hand van een enorm pakket aan historische feiten, maar tegelijkertijd ook met oog voor detail, beschrijft Daan Nijssen de politieke, militaire en economische ontwikkelingen in de regio die we gemakshalve omschrijven als het Tweestromenland. Culturele en religieuze invloeden zijn daarbij evenmin weg te denken.
Niet-historici onder ons zullen vaststellen dat over de toenmalige geschiedenis behoorlijk veel bekend is, wat niet wegneemt dat er evenzeer nog veel vraagtekens en veronderstellingen zijn over wat zich afspeelde in de periode rond 2500 jaar geleden. De auteur gaat de twijfels niet uit de weg en deelt ze met de hopelijk talrijke lezers.
Ondertitel: "De opkomst van Assyrië, Babylonië en Perzië".