De auteurs, medewerkers van de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, onderzochten de interacties tussen de gastronomische praktijken uit verschillende landen en culturen, in het bijzonder deze tussen de Vlaamse Mijnstreek en Turkije. Niet lang nadat de regering de eerste Turken liet overkomen om het tekort aan mijnwerkers aan te vullen, verscheen het eerste kebabzaakje in een oude caravan bij de mijnen.
De keuze van dat onderkomen was niet de enige overeenkomst met onze frietkoten en was meteen de start van de beïnvloeding door de frietkotcultuur. Niet alleen wordt het vlees enigszins anders bereid dan in Turkije, de broodjes zijn ook verschillend van hun dagdagelijkse Turkse soortgenoten. Bovendien wordt de klassieke Turkse kebab opgediend zonder het brede gamma aan sauzen dat hier aangeboden wordt en natuurlijk is er in Turkije al helemaal geen sprake van frieten op of bij de kebab.
Op boeiende wijze overlopen de auteurs de geschiedenis van de kebab in de Mijnstreek. Ze bekijken het resultaat van de kebabontwikkeling in de voorbije decennia en laten ook kebab-betrokkenen aan het woord komen. Een aantal onder hen worden trouwens mooi geportretteerd in hun kebabzaken.
Het valt beslist te waarderen dat de Erfgoedcel Mijn-streek en de beide auteurs aandacht hadden voor de ontwikkeling van een eetcultuur die zich voor hun ogen afspeelde. De vele Vlamingen en mensen van talloze andere nationaliteiten die hier regelmatig van een kebab genieten zullen dat beslist ook op prijs stellen. Hun onderzoek mondde uit in een interessant werkstuk dat door velen zal gesmaakt worden, mede ook door de opname van enkele verwante gerechten.
De auteurs stellen dat de kebab typisch is voor de Mijnstreek. Misschien moeten ze toch maar eens afzakken naar Gent of andere plaatsen waar kebabzaken als paddestoelen uit de grond rijzen? De variant van de Turkse kebab die zich aan de mijnen ontwikkelde is verspreid over gans Vlaanderen en duikt ook in Wallonië op diverse plaatsen op.
Wie buiten de Mijnstreek woont kan het boek bestellen door storting van 14 euro op 735-0137132-59, met vermelding van naam, adres én “publicatie kebab”. Inwoners van de Mijnstreek betalen 9 euro.
Afmetingen: 21 x 21 cm