Eigenlijk wil de auteur ons vertellen dat de oudheid voor een resem aspecten veel moderner is dan we gewoonlijk wel denken. Of andersom bekeken: is de mens en zijn beschaving in de voorbije paar duizend jaar wel zo veel geëvolueerd als we onszelf voorhouden?
De auteur schetst over een zeer breed gamma aan onderwerpen de stand van zaken in de oudheid, meestal bij de Grieken of bij de Romeinen. Voor een aantal thema’s kun je de evolutie gemakkelijk vaststellen, bij andere moet de mensheid toch even gaan zitten met de bedenking “ze deden het vroeger nog zo slecht niet” of met “zijn wij in de 21ste eeuw zoveel beter”.
Is onze democratie wel beter dan de Atheense? Misschien hadden de Atheners feitelijk wel meer zeggenschap dan de hedendaagse mensen die om de paar jaar naar de stembus mogen of moeten? Wat moet je concluderen als je een parallel trekt tussen de machtspositie van het oude Rome en de huidige Verenigde Staten? Is daar de neergang al begonnen of misschien nog net niet?
Tal van andere thema’s laten vergelijking toe: slaven, martelaren, betaalde liefde, de waardigheid van de oude dag, het leven van de rijkeren, supporters,… Elders worden dan weer problemen aangereikt waarvoor de Romeinen geen oplossing vonden, maar waarin wij ook maar recent slaagden.
Zeer leesbare uitgave die onze kennis van de oudheid in een wat correcter daglicht brengt en misschien wel een wat minder hoogmoedig inzicht biedt.
Afmetingen: 13,5 x 21 cm