Wie geïnteresseerd is in erfgoed en militaire bouwkunde komt met dit boekje zeker aan zijn trekken. Antwerpen werd na 1906 omgebouwd tot één van de grootste vestingsteden van Europa. Van Haasdonk (OV) op de linker Scheldeoever, over Bornem, Willebroek, Sint-Katelijne-Waver, Lier, Broechem, ’s-Gravenwezel tot Stabroek op de rechteroever werden niet minder dan elf betonnen pantserforten en twaalf pantserschansen gebouwd. Zij vormen letterlijk een fortengordel rond de stad.
De auteur schetst in een eerste deel de ontstaansgeschiedenis van dit militair erfgoed. De belangrijke episodes van de Belgische landsverdediging komen aan bod. Daarna gaat hij dieper in op de concrete bouw van de forten en verschillende soorten bewapening. Hij beschrijft ook het dagelijkse militaire leven in de forten. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met zelden gepubliceerd archiefmateriaal. Met afdrukken van de originele zwartwit foto’s en kleurenfoto’s van de hedendaagse toestand. De vele tekeningen en plattegronden verduidelijken de technische aspecten. Een uitvoerige woordenlijst verklaart het vestingbouwkundig taalgebruik.
De Erfgoedgidsen worden uitgegeven door de Provincie Antwerpen in samenwerking met Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen. Deze uitgave kwam tot stand i.s.m. het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum.
Het boek is verkrijgbaar bij:
> Provinciebestuur Antwerpen, marie-clare.govaerts@admin.provant.be.
> Door storting van 12 euro op rekeningnr. 448-0007361-87 van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen met vermelding 'Pantserforten'.
> In de boekhandel.