Nooit gedacht dat er over bomen en struiken zulke boeiende en interessante verhalen zouden te vertellen zijn. De verre oorsprong van dit boek ligt bij een besluit van een conferentie van de UNO een vijftal jaren geleden, dat tegen 2010 de achteruitgang van de biologische diversiteit moet tot stilstand zijn gebracht.
Eén van de stappen die genomen wordt is het behoud van de inheemse bomen en struiken. Vooraleer je kunt behouden moet je weten wat er is, vandaar dit gemeenschappelijke initiatief van Nederland en Vlaanderen. Deze uitgave is de allereerste die een overzicht biedt van de inheemse bomen en struiken in het gebied dat Nederland en Vlaanderen omvat. Eerst wordt bekeken wat inheemse bomen zijn en hoe je die kan herkennen, waar ze voorkomen, hoe ze hier kwamen na de ijstijden en hoe de mens hun ontwikkeling beïnvloedde. Het geheel wordt aangevuld met talloze lokale voorbeelden zodat je deze op je tochten door Vlaanderen en Nederland ter plekke kan waarnemen.
De geschiedenis van de aanwezigheid (en het gebruik) van bomen en struiken in onze contreien is bijzonder leerrijk en gaat ook dieper in op de rol die de mens daarin speelde: waar werden welke bomen geplant, werden ze eventueel ingevoerd, hoe werd hun aanwezigheid bevorderd of beknot, welke bomen en struiken werden gebruikt als landschapselementen met een specifiek doel, enz … Karel de Grote bevorderde bijvoorbeeld zeer sterk de aanplant van fruitsoorten. Kijk anderzijds eens rond welke heraldische wapenschilden een mispelbloem vertonen. Een klein schoonheidsfoutje is te vinden in de tekst: “Vlaams Voeren”. Er bestaat niet zoiets als “Vlaams Voeren”, Voeren is gewoon Vlaams.
Het tweede deel van dit boek geeft een rijkelijk geïllustreerd overzicht van de inheemse bomen en struiken. Telkens worden vermeld: de diverse namen, de herkenning, de groeiplaats en de verspreiding, de archeobotanie en de geschiedenis, het beheer en het behoud. Ga je op zoek naar een bepaalde soort boom of struik dan maken kaartjes je wegwijs.
Prachtig en leerrijk boek over een niet alledaags onderwerp, op boeiende wijze tot bij de lezer gebracht.
Ondertitel: Herkenning, verspreiding, geschiedenis en gebruik
Afmetingen: 19,5 x 24,5 cm