Onder Zichen en Zussen, beide in de gemeente Riemst, ligt de Grote Berg. Deze onderaardse mergelgroeve, de grootste van de gemeente, bestaat uit tientallen kleinere groeven die in de loop der tijden met elkaar verbonden werden. Voorliggende uitgave is het resultaat van veld- en opzoekingswerk uitgevoerd door de leden van de Werkgroep Groevenonderzoek Riemst.
In deze interessante uitgave beschrijft de Werkgroep veel meer dan de structuur van het ingewikkelde gangenstelsel van de Grote Berg. Aan de hand van onder meer teksten op de wanden, maar ook in archieven, konden ze achterhalen wanneer welke gangen werden aangelegd of uitgegraven. Sommige van die groeven zijn zo klein omdat ze als het ware privé waren: voldoende mergelblokken bovenhalen om een woning, stal of aanverwante te bouwen. Andere groeven zijn dan weer bijzonder groot, zoals deze van de stad Maastricht of die van het Sint-Servaaskapittel uit deze stad.
Heel bijzonder was de ontdekking van een onbekend gangenstelsel, aangelegd in de 14de eeuw: de Wachelkoul. Als je weet dat het totale gangenstelsel on de gemeente Riemst een lengte heeft van 350 km, dan valt er in de komende jaren nog wel een en ander te verkennen en te ontdekken.
Het is de grote verdienste van de Werkgroep Groevenonderzoek Riemst dat ze via deze mooie publicatie, voorzien van degelijke illustraties, een gedeelte van het ondergrondse erfgoed van de gemeente kenbaar maken voor een breed publiek. Alleen al de inventarisatie van de opschriften in de ondergrond leverde interessante informatie op. En dan zijn er nog de gangen die door hun structuur een eigen verhaal vertellen.
Deze uitgave is beschikbaar via het Gemeentebestuur en de Toeristische Dienst van Riemst.