Literatuurgeschiedenis vormt de kern van dit boek, maar de auteur voert je ook mee naar de middeleeuwse verblijfsplaatsen van Jakob van Maerlant, Damme en het Nederlandse Voorne, en ook naar de abdij van Ter Doest in Lissewege. Niet zozeer de fysieke locaties maar eerder de sfeer en het leven daar worden beschreven wanneer het past in de bredere context.
Jakob van Maerlant produceerde massa’s verzen. Deze vormen de voornaamste bron van informatie op de zoektocht van Frits van Oostrom naar de figuur van deze grootste Nederlandstalige dichter uit de middeleeuwen. De eerste pijler waarop het boek steunt is de studie van de wijze waarop de dichter zijn bronnen bewerkte. Daarnaast is er een tweede pijler: de context waarin het werk geschreven werd, t.t.z. met de steun van hogerhand. Het eindresultaat is zoiets als een open venster op Maerlants wereld.
Voor de hedendaagse toeristen of andere geïnteresseerden biedt dit open venster een boeiend inzicht in de middeleeuwen of met andere woorden, interessante achtergrondinformatie voor ieder die belang stelt in de geschiedenis en de al dan niet materiële overblijfselen uit dat tijdsbestek.
De auteur heeft een prettige schrijfstijl en dat helpt toch wel om de voor leken toch niet zo simpele materie van de middeleeuwse literatuur te helpen verteren. Literatuurgeschiedenis vormt weliswaar de kern van deze monumentale studie, maar de lezer zal merken dat de auteur hem of haar meeneemt op een hoogst leerrijke rondgang doorheen de middeleeuwen in de Lage Landen en het toenmalige gedachtegoed. Zelden was de geschiedenis van de literatuur zo boeiend, zo leerrijk.
Afmetingen: 13.5 x 21.0 cm.