Hadrianus kennen we natuurlijk allemaal van de nog steeds bestaande muur, die hij in de 2de eeuw na Christus liet bouwen op de grens van het huidige Engeland en Schotland. Hiermee wilde deze keizer de grenzen van het Romeinse Rijk beter afschermen. Maar tijdens zijn twintigjarige bestuur (117-138) presteerde de man nog veel meer. Hij was sowieso een actieve bestuurder: zowat de helft van zijn regeerperiode was hij onderweg in het buitenland om legereenheden te bezoeken, richtlijnen te geven, soms zelfs recht te spreken.
Alhoewel hij afkomstig was uit een vooraanstaande familie was het toch een kwestie van de juiste vrouw te huwen om op de troon terecht te komen. Een beetje vergelijkbaar dus met wat tweeduizend jaar later nog steeds gebeurt in monarchieën. Zijn schoonvader was immers keizer Trajanus, die hem helemaal op het einde van zijn leven aanduidde als zijn opvolger. Of was het zijn schoonmoeder die hem een duwtje gaf?
De auteurs bekijken de regeerperiode van Hadrianus vanuit diverse invalshoeken: de politieke en economische structuren, zijn aanwezigheid in de literatuur en de beeldende kunst, zijn bouwwerken, zijn manier van recht spreken, ... Als lezer krijg je zo een meervoudig beeld van een keizer die op vele terreinen actief was.
Aangename nadere kennismaking!