Van alle Vlaamse gemeenten kende Nieuwpoort de meeste heksenprocessen en de meeste veroordelingen tot de dood, zeg maar uiteindelijk de brandstapel. Er is geen verklaring voor waarom uitgerekend Nieuwpoort deze bijzonder twijfelachtige eer geniet. Waren de burgemeesters en de schepenen, die recht spraken, hier bijgeloviger of dommer dan elders? Of was er in Nieuwpoort meer druk vanuit de bevolking om op te treden tegen heksen? We weten het niet. Al is er geen verklaring, de gebeurtenissen in Nieuwpoort bieden een pak studiemateriaal; veel processtukken bleven immers bewaard.
De auteur geeft een uitstekende beschrijving van diverse heksen, hun processen en bekentenissen en uiteindelijk hun veroordeling en dood. Aan de hand hiervan maakt hij vergelijkingen met andere heksenvervolgingen elders in Vlaanderen en in Europa. Beslist interessant is het overzicht van de verschillende factoren die aanleiding kunnen geven tot verdenking van hekserij. Vaak is een combinatie van factoren die aan de basis ligt van een verdenking. Zelfs asociaal gedrag en fysieke antecedenten konden voldoende zijn.
De lezer treft hier flink wat boeiend materiaal, waaronder zelfs de oorspronkelijke teksten van de eindvonnissen in de Nieuwpoortse heksenprocessen.
Ondertitel: "Heksenprocessen in de Lage Landen 1598-1652".