In deze kanjer van meer dan 600 bladzijden maakt de auteur de balans op van eeuwen kolonisatie en de uiteindelijke afbouw van het wereldwijde imperium. Ruim zestig jaar is deze ontmanteling aan de gang, Nederland neemt node afscheid van zijn koloniën. Zelfs met de opheffing van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 kwam er nog geen einde aan.
De geschiedenis van de Nederlandse kolonisatiedrang kwam tot nu toe in gefragmenteerde vorm tot ons. Niet verwonderlijk als je de geografische spreiding van de door Nederland ingelijfde gebieden bekijkt, het was in letterlijke zin een rijk waar de zon nooit onderging. De auteur beschrijft de kolonisaties in de Oost en de West met al hun onderlinge tegenstrijdigheden, goede voornemens en faliekante gevolgen. Het is een balans van zijn journalistieke zoektocht door de voormalige koloniën in de afgelopen halve eeuw. Hij reconstrueert de geschiedenis vanaf de rede van koningin Wilhelmina op 6 december 1942, via de politionele acties in Indonesië, de opstand in Willemstad, de staatsgreep en de decembermoorden in Paramaribo.
De inhoud is in drie delen opgebouwd: de opbouw van het Nederlandse koloniale rijk met zijn slavenhandel, de ondergang van het Nederlandse imperium en de ongewilde vestiging van een postkoloniaal koninkrijk in de west.
Het boek is luxueus uitgegeven met een harde cover, stofomslag en geïllustreerd met talrijke zwartwit foto’s en afbeeldingen. Zoals het een boek met wetenschappelijke allures past sluit het af met een verantwoording, een literatuurlijst en een register. Een aanrader voor ieder die iets wil te weten komen over het voorbije koloniale verleden van Nederland.