De Antitankgracht is 33 km lang en verbindt de Schelde ter hoogte van Berendrecht met het Albertkanaal te Oelegem. Ze werd aangelegd tussen 1937 en 1939 en moest Antwerpen beschermen tegen een vijandige aanval. Anno 2012 is de Antitankgracht het langste beschermde landschap van Vlaanderen, met een opmerkelijke fauna en flora. Een gedroomd decor voor wie houdt van fietsen, wandelen, erfgoed en natuur.
Liefhebbers vinden zeker iets naar hun gading in deze propvolle belevingsbox:
• 1 fietslus over het fietsnetwerk van de Antwerpse Kempen
• 4 wandellussen langs het wandelnetwerk met knooppunten
• Landkaart “Twistappel Antwerpen - Forten en linies in de grensregio”
• De brochure “De Antitankgracht vroeger en nu”
• De brochure “Ontdek de Antitankgracht met professor Theodor”
De fietslus heeft een lengte van 45,5 km in de Antwerpse Kempen over het grondgebied van Oelegem, Schilde, Brasschaat, Brecht, Zoersel en Zandhoven. Op het kaartje vind je het traject, de knooppunten, vertrekplaatsen, horeca en bezienswaardigheden.
De vier suggestielussen zijn geënt op het wandelnetwerk met knooppunten en hebben lengtes tussen 7 en 9,5 km en lopen over het grondgebied van Stabroek, Brasschaat, Brecht en Schilde. Natuurlijk is de Antitankgracht de rode draad bij de wandelingen. De kaart “Twistappel Antwerpen - Forten en linies in de grensregio” toont het landschap langs de Antitankgracht in het noorden met Stabroek tot Mechelen in het zuiden. De kaart heeft een schaal van 1:75.000. Je vindt er o.a. de verschillende verdedigingsgordels die in de loop van de geschiedenis zijn aangelegd. Met de locaties van de resterende militaire bouwwerken. De ommezijde staat boordevol geschiedkundige weetjes over het militaire erfgoed.
Met de brochure “De Antitankgracht vroeger en nu” kom je alles te weten over de rijke natuur en de geschiedenis van het militaire erfgoed. 24 bladzijden met wetenswaardigheden, praktische informatie en mooie foto’s. De brochure “Ontdek de Antitankgracht met professor Theodor” omvat twee originele suggesties voor kinderen. Vooreerst een fietsroute met doe-opdrachten vanuit het Provinciaal Groendomein Vrieselhof in Oelegem. Tijdens hun trip kruipen de kinderen in de huid van een soldaat of een natuurprofessor.
Helemaal spannend wordt het met het digitale spel “Expeditie Explosief” in de kinderboerderij De Mik en het domein De Inslag in Brasschaat. Hierbij moeten de kinderen binnen 2 uur een bom ontmantelen.De box is te koop bij de toeristische infokantoren in Brasschaat, Brecht, Essen, Kapellen, Ranst, Schilde en Zoersel. Online bestellen kan via www.toerismeprovincieantwerpen.be.