Brandewijn werd al sinds de 17e eeuw geproduceerd in Hasselt. Vooral in de 19e eeuw waren stokerijen van een groot economisch belang voor deze stad. Nadien is de productie zo goed als stilgevallen vooral door de verhoogde alcoholaccijnzen. Ondanks de Wet Vandevelde van 1919 opende Gerard Smeets in 1921, in het centrum van Hasselt, een winkel in likeur en rookwaren. De eerste generatie Smeets is geboren, zo vertelt dit boek, want al gauw werd het eigen huismerk gestookt. 90 jaar lang al is Smeets een sterk merk in Limburg.
De kleinzoon van de stichter Gerard Smeets, Jo Smeets, vertelt het verhaal van drie generaties jeneverstokers. Van zijn grootvader Gerard, over zijn oom Louis naar zijn neef Jo die allen met vakkennis en ondernemerstalent jenever stookten. Het begon allemaal met het opstarten van een kleinhandelszaak. Het bedrijf groeide, de producten evolueerden en de afzetmarkt besloeg zowel het binnen- als het buitenland. Het onderzoek van Luc Smeets is niet alleen gebaseerd op geschreven bronnen. Hij nam talloze interviews af van van eigen familieleden en voormalige werknemers van de stokerij. De aanzet tot deze uitgave werd gegeven door de populaire tv-reeks ‘De Smaak van De Keyser’ waarin drie generaties vrouwen jenever stookten. In het echte leven waren het drie generaties mannen die het merk Smeets groot maakten. Dit erfgoed heeft ervoor gezorgd dat de traditie van het stoken weer een belangrijke plaats kreeg in de geschiedenis van Hasseltse Jenever.
Ondertitel: Drie generaties jeneverstokers in Hasselt