Op het vlak van verspreiding en aanhang kennen religies hoogtepunten en dieptepunten in de loop der jaren, zowel het christendom als andere. Hoewel in deze uitgave vooral het christendom onder zijn diverse strekkingen aan bod komt (Nestorianen, Kopten, ...), is er ook veel aandacht voor andere religies, de islam in de eerste plaats.
Philip Jenkins toont hoe het christendom tot ver na het jaar duizend in het Oosten veel sterker stond en meer verspreid was dan hier in het Westen. Die sterke vertegenwoordiging was niet alleen een zaak van antallen gelovigen of oppervlakte waarover dat geloof verspreid was, maar ook van grote geestelijke invloed. Steden waarvan de namen vandaag zo goed als vergeten zijn waren indertijd vooraanstaande intellectuele centra onder de stuwende invloed van het christendom, zoals bijvoorbeeld Antiochië, Edessa en Nibisis. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook de talrijke belangrijke teksten geschreven in het Oud-Syrisch.
Enkele feiten illustreren de vroegere sterke Oosterse verspreiding van het christendom. Tijdens de 4de eeuw, toen het christendom bij ons nog niet begonnen was aan zijn opgang, waren er al bisschopelijke zetels in Bahrein, Jemen en Oman. In de 5de eeuw was het "christelijke rijk" opgedeeld in 5 patriarchaten, waarvan Rome het enige westelijke was. De andere lagen in Afrika (1) en Azië (3). De auteur herinnert er ons ook aan dat er tussen de jaren 640 en 740 maar liefst 6 Syrische pausen waren.
Veel aandacht is er voor de relatie tussen christendom en islam. De vroegere visies van beide religies waren absoluut niet zo tegenstrijdig en onderling strijdend als vandaag wordt voorgesteld. Er zijn trouwens nog steeds plaatsen waar christenen regelmatig elkaars godshuizen bezoeken of steun zoeken bij elkaars heiligen.
Deze zeer leerrijke uitgave leert ons eens te meer dat we moeten afstappen van het diepgewortelde idee dat het Westen zowat de bakermat van cultuur en kennis is. Om te genieten van de historische inzichten die deze uitgave meedeelt hoef je overigens ook geen aanhanger te zijn van een of ander geloof. De geschiedenis heeft voorrang.
Ondertitel: "De duizendjarige bloeitijd van de Kerk in het Midden-Oosten, Azië en Afrika".