Uit de rijke en boeiende geschiedenis van Gent kozen de auteurs zo’n 370 onderwerpen en afbeeldingen voor deze interessante uitgave in de vorm van een blokboekje. De thema’s liggen verspreid op een tijdslijn die gaat van 60.000 voor Christus tot het jaar 2005. Daar eindigt de geschiedenis niet: we kijken al vooruit naar het STAM, het toekomstige Gentse Stadsmuseum op de Bijlokesite.
In deze interessante uitgave is telkens één pagina voorbehouden aan een thema uit één bepaald jaar. Een greep daaruit illustreert de inhoud beter: 629 (Dagobert I), 979 (Egbert van Trier in Gent), 1150 (een Arabische getuige over Gent), 1535 (oprichting van de Armenkamer), 1786 (Gent nummert de huizen), 1843 (de eerste Gentse Feesten), … Ieder jaartal vertelt een verhaal over de stad en haar bewoners. Al die verhalen samen hangen een rijk geschakeerd verhaal op, met tal van verwachte en onverwachte invalshoeken. Het beeld dat je zo van deze stad krijgt is zoals de stad ook vandaag nog is: boeiend, verscheiden en verrassend.
Dit boek werd uitgegeven in stevige samenwerking met “De Zwarte Doos”, waar het Stadsarchief en de Dienst Archeologie sinds 2005 gehuisvest zijn. Het is een pluspunt dat een stadsbestuur op deze wijze kan en wil meewerken aan de ontsluiting van haar eigen archief en de stadsgeschiedenis.
Gentenaars zowel als bezoekers van de stad krijgen met deze gids voor weinig geld een uitstekend en boeiend inzicht in het verleden van de stad. Het is nu alleen nog wachten op een meer uitgebreider en grondiger overzicht van haar geschiedenis voor wie nog meer wil weten.