Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Loppem, Oostakker en Rieme (Ertvelde) tientallen verzetsstrijders neergeknald door de Duitse troepen, al dan niet na een proces nauwelijks die naam waard. In het kader van zijn studie onderzocht de auteur de feiten die zich afspeelden op deze executieplaatsen en kwam tot de vaststelling dat niet alle feiten klopten. Zo werden er in de officiële geschiedsschrijving bijvoorbeeld slachtoffers meegeteld die geen band hadden met het verzet.
De auteur heeft aandacht voor zowel de activiteiten op deze executieplaatsen als voor alle individuele slachtoffers. Mensen werden er koudweg neergeschoten, een keer zelfs vijf broers. Na de oorlog werden de executieplaatsen geleidelijk omgevormd tot executieoorden, waar de nagedachtenis van de slachtoffers in ere wordt gehouden. Het boek vertelt ook het verhaal van deze omvorming wijst je de weg naar deze plekken.
Met de nauwkeurigheid van een wetenschapper doet Tim De Crane zijn werk, maar heeft daarbij ook zeer veel aandacht voor de menselijke aspecten van het oorlogsleed. Deze rijkelijk geïllustreerde uitgave is beslist een aanrader, vooral daar waar het erom gaat nooit te vergeten tot wat fascisme en oorlog kunnen lijden.
Ondertitel: "Duitse executies in Oost- en West-Vlaanderen 1941-1944".