Eén van de talloze mogelijkheden om de nazi-gruwel aan de hand van cijfers te illustreren is aan de hand van het aantal opsluitingsplaatsen dat er waren in Centraal-Eurpa (inclusief België, Nederland en Frankrijk). Op deze kaart staan er 2110 vermeld en dat lijkt al een duizelingwekkend aantal. Maar de realiteit is nog veel onthutsender: het totale aantal opsluitingsplaatsen van de nazi's in dit deel van Europa ligt om en rond de twintigduizend!
Er zijn twee belangrijke redenen waarom het aantal vermelde locaties op deze uitgave nog beperkt is: de studie van alle opsluitingsplaatsen is nog niet voltooid en de leesbaarheid van de kaart zou ook niet toelaten dat ze er werkelijk allemaal opstaan: de kaart zou er uitzien als één zwarte vlek. Of is het een bruine? Aan de achterzijde van de kaart staat informatie over de verschillende types van opsluitingsplaatsen van de nazi's en de historiek ervan. Interessant is ook dat de kaart de grenzen aanduid op verschillende tijdstippen voor, tijdens en na W.O. II.
De volgorde van de talen op deze kaart uitgegeven door een Belgische overheidsinstelling (in samenwerking met verenigingen van veteranen, oorlogsinvaliden, -slachtoffers en oud-strijders is wel een beetje vreemd: eerst Frans, pas dan Nederlands en vervolgens Duits en Engels. Deze bijzondere uitgave is enerzijds een hulde aan de nagedachtenis van de vele slachtoffers van de nazikampen en anderzijds een belangrijk leer-, weet- en werkinstrument om de herinneringen aan het gruwelijke nazisme.
Hopelijk zijn ook de hedendaagse neonazi's een beetje onder de indruk van de "prestaties" van hun voorgangers en begint er wat licht te schijnen in hun bruine gedachttengoed. Iedereen die zich met opvoeding en onderwijs of weten en leren in 't algemeen bezig houdt zou deze kaart moeten toelichten en aanbevelen.
Afmetingen: 13,5 x 29 cm. Schaal: 1/1.200.000 Opgeborgen in plastic map, met apart plaatsnamenregister.