De overgang van de braakliggende meersen in de middeleeuwen naar een dichtbevolkte buurt met veel textielnijverheid vanaf de 19de eeuw was een enorme ontwikkeling voor de omgeving van het Gentse Rabot, zo genoemd naar de historische treksluis. Met de teloorgang van de textielnijverheid kwam er weer braakliggend terrein vrij, maar dat wordt vandaag anders ingevuld.
Voorliggend boek is één van de resultaten van het onderzoek verricht door historicus Bart De Wilde naar alles wat met arbeid en arbeiders te maken heeft in de 19de en 20ste eeuw. De opkomst en teloorgang van de textielnijverheid in Gent vormen een rijke bron voor een dergelijke studie.
De auteur beperkt zich niet tot de arbeidsaspecten als zodanig maar heeft ook veel oog voor het sociale leven daar omheen. Bijzonder veel aandacht is er ook voor de ontwikkeling van de wijk Rabot in de loop der jaren. De komst van de textielbedrijven en hun vertrek ruim twee eeuwen later bepalen nu nog in behoorlijke mate de toestand en het uitzicht van de buurt. Ondanks die gebeurtenissen met geweldige impact moet je vaststellen dat de buurt van het Rabot zijn levenskracht niet verloren heeft, integendeel.
Deze uitgave is een prachtig voorbeeld hoe via studiewerk het arbeidsverleden van een buurt weer onder de aandacht van velen kan gebracht worden. De talrijke paginagrote foto’s achteraan in het boek vormen daarbij de brug naar het heden.
Ondertitel: De teloorgang van het textielverleden
Afmetingen: 23 x 27,5 cm