Oude menukaarten uit het Stadsarchief van Tongeren liggen aan de basis van dit boekje over de eetgewoonten van deze stad. Deze uitgave kan je ruwweg in twee delen opsplitsen: het koken in het verleden en het heden. Het eerste deel begint met een kort historisch overzicht, maar de nadruk ligt op de laatste 150 jaar. Aan de hand van menukaarten van officiële gelegenheden zowel als private feesten krijgt de lezer een inkijk in de toenmalige gerechten. Wat werd er geserveerd aan de genodigden bij de inhuldiging van het standbeeld van Ambiorix of het Justitiepaleis? Wat werd er genuttigd bij de viering van burgemeester Neven in 1927? En welk lekkers werd er aangeboden op een banket of een huwelijksfeest? De vele foto’s van verschillende menu’s geven duidelijk de evolutie weer van de diverse manieren om gerechten serveren.
In het tweede deel wordt het huidige koken vergeleken met vroeger. Het uitgangspunt is ‘Ons kookboekje’ van de Boerinnenbond uit 1927. Tongerse koks en patissiers gaan de confrontatie aan om oude menu’s een hedendaags tintje te geven. Belangrijk is ook de insteek die gegeven wordt aan de Tongerse bevolking. Gerechten die van generatie op generatie doorgegeven zijn worden op een thematische manier voorgesteld. Begin al maar te likkebaarden van de ‘Krepkessaus’ of de ‘Huitkees’.
Ondertitel: Tongers culinair erfgoed