Doggerland verdween zowat 8000 jaar geleden onder het water van wat nu de Noordzee is. Tot zowat een miljoen jaren voordien was dit een gebied waar planten, dieren en mensen leefden. Het gebied strekt zich min of meer uit tussen Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland, Nederland en onze kust. Uiteindelijk was het de stijging van de zeespiegel na de laatste ijstijd die het gebied compleet onder water zette.
Nog tot 31 oktober 2021 loopt in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden een tentoonstelling rond het thema "Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee". Deze mooie en interessante begeleidende uitgave bezorgt de lezer een pak achtergrondinformatie over dit overspoelde land. Ook na deze tentoonstelling blijft dit een prima introductie tot het gebied dat onderzoekers Doggerland noemden, naar de aanwezigheid van de al langer bekende Doggerbank, een zandbank van behoorlijke omvang.
Vondsten van prehistorische werktuigen als gebeente van mens en dier, aangevoerd door schippers als aangespoeld op de huidige kusten bieden de onderzoekers een veelheid aan materiaal om beetje bij beetje het wisselende leven op het uitgestrekte Doggerland te ontrafelen. Niet alleen onze voorouders van de eigen soort leefden hier, maar ook Neanderthalers als eerdere soorten.
Bijkomend aspect van het wetenschappelijk onderzoek rond Doggerland zijn de omstandigheden rond klimaatverandering. Wat leert de klimaatopwarming die een einde maakte aan de laatste ijstijd over de gevolgen van de huidige klimaatopwarming?
Ondertitel: "Verdwenen wereld in de Noordzee".