Met bewondering moeten we kijken naar wat mensen een paar millennia geleden al realiseerden, niet alleen op vlak van cultuur, maar bijvoorbeeld ook inzake technologie en creativiteit in het algemeen. Romeinse heerbanen zijn slechts één van de zo talrijke voorbeelden daarvan. Leg maar eens duizenden kilometers degelijke wegen aan zonder de meetinstrumenten en de technologie die pas eeuwen later uitgevonden werd. Heerbanen werden aangelegd over terreinen van uiteenlopende samenstelling en reliëf; inclusief bewegwijzering en merktekens van de toenmalige gezagvoerder. Bekijk eens hoe eerst de ondergrondse basis gelegd werd voor wegen die transport allerhande moesten aankunnen.
Om de complexe kennis en technologie, noodzakelijk voor de aanleg van heerbanen, uit de doeken te doen maakt de auteur gebruik van een soort van "voorbeeld-heerbaan"; enkele goed bewaarde delen van de Romeinse weg tussen Tienen, Tongeren en Maastricht. Deze weg was een onderdeel van de langere verbinding naar Kassel.
Niet alleen vertelt deze leerrijke uitgave veel over heerbanen, hun aanleg en toebehoren, ook het leven op en rond dergelijke Romeinse "highways" komt aan bod. Of hoe een eeuwenoude weg toch ook weer verhelderende inzichten biedt in onze geschiedenis. De vertaling van wetenschappelijk veldwerk naar de bredere maatschappij is zo belangrijk!
Ondertitel: "De oudste weg door de Lage Landen".