Met enige schroom betreed je de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen, overdonderd als je wordt door het gebouw en haar talloze kunstwerken. Waar kijk je eerst? Wie maakte wat? Wat zit er achter die kunstwerken, wat is hun geschiedenis? Deze mooie uitgave helpt je die schroom enigszins te overwinnen en niet onvoorbereid deze kunsttempel binnen te stappen.
Vooreerst neemt Patrick De Rynck je mee voor een reis van negenhonderd jaar terug in de tijd: van de kapel die aan de basis lag van de kathedraal tot het monument dat we in de 21ste eeuw mogen aanschouwen. Vooral de eigenlijke bouwgeschiedenis weet te boeien, maar die duurde dan ook vier eeuwen. Ook na de bouwfase bleef de kathedraal niet onveranderd: ze onderging mee de geschiedenis van de stad. Een wandeling door de kathedraal en haar verleden is dan ook een tocht door de geschiedenis van Antwerpen.
Het tweede en meest belangrijke thema van dit werk zijn de kunstwerken in de kathedraal. Een bezoek daaraan kan niet anders dan beginnen bij Peter Paul Rubens, de man die voor de belangrijkste artistieke uitstraling ervan zorgt. Paginagrote afbeeldingen, vooral deze van levensechte details illustreren ten overvloede de kunst van deze grootmeester.
Behalve aan de schilderijen van Rubens wordt ook aandacht besteed aan de werken van collega’s Marten de Vos, Otto van Veen en Jacob de Backer. Andere kunstuitingen blijven niet onvermeld: glasramen, beeldhouwwerken en kerkmeubilair. Liefhebbers van cijfers en data vinden achteraan in deze gids ook hun gading.
In slechts 88 pagina’s kan je niet het hele verhaal van de kathedraal en haar kunstwerken vertellen. Behalve het feit dat de auteur een interessante selectie maakte is het ook belangrijk te melden dat dit boek overzichtelijk blijft; nergens geeft het een overvolle indruk.
Eerst dit boek, dan de kathedraal, is een verrijkende volgorde.
Toeristische informatie over Antwerpen
Hotels in Antwerpen
Weekendje weg naar Antwerpen