De muur die de Romeinen bouwden in het grensgebied tussen Schotland en Engeland hangt een uitstekend beeld op van hun kennis, organisatietalent en strategisch inzicht. Behoorlijke porties van dat monument zijn nog steeds zichtbaar in het veelal open landschap in die regio. Al eeuwenlang bewonderen bezoekers delen van die verdedigingsmuur, die oorspronkelijk 117 km lang moet geweest zijn.
Dit Romeinse bouwwerk was trouwens veel meer dan louter een muur; er waren bijvoorbeeld ook wachttorens en kampementen voor de manschappen. Keizer Hadrianus was de grote stimulator voor de bouw van deze verdedigingswal tegen "wilde" stammen uit het Noorden, maar hij was niet de enige. Naargelang financiën en mankracht beschikbaar waren werkten ook latere heersers en bevelhebbers aan de uitbouw en de instandhouding ervan.
In zijn boeiend verslag beschrijft Adrian Goldsworthy diverse aspecten van de grensmuur: uiteraard de bouw, maar verder ook de rol van de opeenvolgende verantwoordelijken, de structuur van de muur, de taak van de Romeinse legioenen, nevenstructuren als forten en nederzettingen, etc... Natuurlijk neemt de auteur de lezers ook mee voor een bezoek aan de muur, maar dat hoofdstuk mocht wel wat uitgebreider geweest zijn. Goed dat er ook nog de degelijke foto's zijn die een duidelijk beeld geven van wat je mag verwachten.
Duidelijke en informatieve kennismaking met een belangrijk historisch monument.
Ondertitel: "De Romeinse limes in Groot-Brittannië".