De Hasseltse reus, de Langeman, wordt voor het eerst vemeld, in het register van het smedenambacht in 1497. De Langeman is het alter ego van de Spaanse edelman Don Christophe. In 1515 werd hij lid van de rederijkerskamer De Roode Roos. De letterlijk grootste Hasselaar kreeg zijn huidige vorm in 1810. Ontworpen door Melchior Tieleman, werd hij ‘geboren’ op 15 augustus 1810 in een voormalige pannenfabriek in de stadswijk Runkst.
Eenmaal om de zeven jaar komt de reus naar buiten om erwtensoep uit te delen tijdens de Virga Jessefeesten. Een uitzondering maakt hij voor koninklijk bezoek en voor de blijde intredes van de regerende vorsten. De legende wil dat een Spaans edelman in de 16e eeuw de Hasselaren redde van de hongersnood door het uitdelen van erwtensoep.
De bibliografie van de nu 200 jaar oude Langeman heeft Michel Ilsen geschreven op basis van de archieven van de rederijkerskamer. Hij vertelt de geschiedenis van de Roose Roos en hun patron Don Christophe. Het verhaal wordt aangevuld door talrijke oude gelegenheidsgedichten. Er wordt komaf gemaakt met enkele volkslegendes van Hasselt. De schenker van de erwtensoep kwam niet uit Spanje maar uit Zonhoven. En het was niet de paardenkar van Koning Willem I die kantelde tegen de gevel van de herberg Scherpesteen aan de Demerstraat maar die van de Langeman.
Sinds 2005 verblijft de reus in het Stadsmus in een reusachtige houten kist. Hierdoor hangt er een waas van geheimzinnigheid rond de Langeman. Er zijn enkele kleine kijkgaatjes voor de nieuwsgierige bezoeker. In het Hasseltse straatbeeld is hij wel prominent aanwezig; hij staat op affiches of dient als geveldecoratie.
Door de toenemende belangstelling voor het erfgoed is er een heropleving van de reuzenfolklore in gang gezet.
Dit boek is te koop in het Stadmus in Hasselt.