Een volk uit zijn verzet tegen bezetting en overheersing op diverse wijzen. Straatliedjes is slechts één vorm daarvan, maar wel een die een zeer grote groep medeburgers aanspreekt. Afgaand op de verzameling van dergelijke liedjes waren de Brusselaars erg creatief tijdens de duistere jaren van de Eerste Wereldoorlog.
Muziek heeft geen grote woorden nodig om een verhaal te vertellen. Enkele strofen volstaan om gevoelens te uiten: angst, woede, vaderlandsliefde, onmacht, hulpeloosheid... De toenmalige straatzangers wisten het allemaal treffend te verwoorden. Auteur Guy Janssens plaatst de liederen zowel in een taalkader als een geschiedkundig kader. Taalstrijd was er (nog) niet in Brussel: de liedjes werden gezongen in drie "talen": Nederlands, Brussels, Frans of een combinatie daarvan.
Deze verzameling liedjes hebben we in eerste instantie te danken aan de grootmoeder van de auteur, toen nog een tiener, die talloze teksten netjes noteerde in een blauw schriftje. Voorliggende publicatie is een heruitgave, maar dan wel een die zoveel sprekender is door de toevoeging van een cd waarop een selectie van die straatliedjes uitgevoerd wordt door Emballage Cadeau.
Luister hoe mooi muziek de "kleine" geschiedenis van de Groote Oorlog verhaalt!