Een onderzoek van Valentin Jamart, weerstander in de Tweede Wereldoorlog, is één van de aanleidingen geweest om dit boek te schrijven. Jamart ging op zoek naar de verzetslui en andere nazislachtoffers die begraven werden op het geheim kerkhof in Hechtel. In samenwerking met de gemeenten Leopoldsburg en Hechtel-Eksel wil de schrijver, Maurice Thysen, deze bijna onbekende geschiedenis ontsluiten voor een breed publiek. Voor jong en oud. Opdat we dit gruwelijke verleden niet vergeten.
In het geheim werden tijdens de Tweede Wereldoorlog 203 mensen begraven. Enkel een houten kruis werd op de naamloze graven gezet. De schrijver geeft meer dan honderd slachtoffers een gezicht en schetst telkens de context van het gebeuren. Wie waren de slachtoffers? Wat deden ze? Wanneer en waarom werden ze vermoord? De reconstructie van de gebeurtenissen is niet eenvoudig. Via talloze archieven en boeken werd een beeld herschapen van deze moedige verzetslui. Deze mensen kwamen uit alle sociale lagen van de bevolking van België. Dit toont zich ook in de diverse beroepen zoals kapper, student, arbeider, advocaat, schoenmaker, dokter, broeder, pastoor, …
Op de site van het Gemeentebos in Hechtel bevinden zich geen slachtoffers meer. Ze werden herbegraven in hun eigen gemeente of op een oorlogskerkhof. Achteraan in het boek staat een wegbeschrijving naar de huidige site, die ingericht is als herdenkingsmonument.
De uitvoerige bronvermelding is een hulpmiddel voor wie meer wil weten. Of voor wie zelf aan de slag wil gaan om bestaande elementen nader te onderzoeken of nieuwe te ontdekken.
Dit boek vertelt de ongekende verhalen van 203 anoniem begraven weerstanders. Een boek om uit te leren en om te overdenken. Een herinneringsplicht.