Tom Buijtendorp begint zijn zoektocht naar de sporen die Caesar nagelaten heeft in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Vervolgens gaat hij op zoek naar sporen van Caesars veldtochten in de Lage Landen, vooral dan mogelijke locaties van Romeinse kampen en plekken waar veldslagen met de inheemse bevolking doorgingen. De auteur laat evenmin na een beeld te schetsen van de mens Julius Caesar, zowel letterlijk (gezichtsreconstructie) als figuurlijk.
Vanuit het Leidens museum trekt de auteur zuidwaarts en zoekt naar sporen in onder meer Tongeren, het Jekerdal (de strijd met Ambiorix), Kessel, Thuin, de Ardennen en zelfs tot over de oever van de Rijn, vaak gezien als een grensgebied.
Zoeken naar sporen van gebeurtenissen van méér dan tweeduizend jaar gelden is absoluut geen sinecure. Af en toe vereren Caesars eigen geschriften en die van strijdgenoten aanwijzingen, maar die moeten met de nodige omzichtigheid aangenomen worden. Vondsten van nagels afkomstig uit Romeinse sandalen leveren soms nog het meeste houvast.
Met behulp van kaartjes kun je de plaatsen verkennen waar Julius Caesar en of zijn troepen mogelijk hun kamp opsloegen of de strijd aangingen met lokale stammen. De auteur wijst daarbij op de vraagtekens en onzekerheden die betrekking hebben op Caesars aanwezigheid. Tweeduizend jaar overbruggen is een hele klus, maar dankzij deze uitgave ook een boeiende klus.
Ondertitel: "Gids bij Caesar in de Lage Landen".