De schrijver wijdt zijn eerste hoofdstuk aan de ondergang van het ‘oude’ geslacht van de Bourgondische vorsten. Odo IV is de laatste hertog uit het geslacht der Capetingen. Drie eeuwen lang stonden de Capetingen aan het bewind. Maar met Filips de Stoute ontstaat het nieuwe Bourgondische huis waarvan hij de stamvader wordt. Een nieuwe tweehonderd jarige dynastie dientt zich aan. En dit door het huwelijk van Filips de Stoute met Margaretha van Male, erfdochter van het toen superrijke graafschap Vlaanderen.
Niet enkel Jan zonder Vrees, Filips de Goede en Karel de Stoute konden hun mannetje staan op het politieke toneel. Isabella van Portugal, gehuwd met Filips de Goede, bleek een zeer bedreven onderhandelaar te zijn. In periodes van ‘s mans afwezigheid bestuurde zij de verschillende gewesten.
Met de komst van Maximiliaan van Oostenrijk, van het huis Habsburg, werd geleidelijk het einde ingeluid van een roemrijk tijdperk.
Wie zich een idee wil vormen van de pracht en luister van het Bourgondische tijdperk brengt best een bezoek aan het Hôtel-Dieu in Beaune (Frankrijk).
De indrukwekkende stamboom, die je vooraan in dit werk vindt, helpt je om het overzicht te bewaren van de Franse- en Bourgondische vorsten. Moeilijker wordt het wanneer de Bourgondische dynastie zicht verstrengeld met andere vorstenhuizen. Hierbij helpen de ‘kleinere’ stambomen die in boek zijn opgenomen. In deze grootse uitgave staan tal van foto’s van vele miniaturen, duidelijke landkaarten, tekeningen, schilderijen en beeldhouwwerken. De diverse landkaarten geven een goed beeld van de evolutie van de verschillende gebieden die tot ‘Bourgondië’ behoorden.
Met Edward De Maesschalck, doctor in de middeleeuwe geschiedenis, zit je goed voor heel wat avonden boeiende en meeslepende geschiedenis. Hij houdt je bij de les, zonder belerend te zijn. Een geschiedenisboek die een pageturner is? Dit geldt zeker en vast voor dit groots werk!