Turkije is voor velen het moederland van de Turkse warme bakker om de hoek, het land van de mooie strandvakanties of het land van oorsprong van lekkere vruchten. De geschiedenis van Turkije, dat eens een groot Ottomaans Rijk was, is even boeiend als veelzijdig. Diegenen die willen kennismaken met dit rijke verleden zullen zich met dit boek een tijdje zoet kunnen houden. Wel moet je door het moeilijke eerste deel tot aan de vroege middeleeuwen. Hierop heb ik bijna mijn tanden stukgebeten. Tot de tijd aanbrak van Süleyman I, die einde zestiende eeuw 50 jaar heerste, is het volharden om in dit boek door te lezen. Vanaf dan zit er meer structuur in het verhaal en zijn er minder door elkaar gehaspelde gebeurtenissen. Kortom geen groot kluwen meer van namen, feiten en datums.
Het Ottomaanse rijk was tot de zeventiende eeuw als een inktvlek … ze werd steeds groter door de vele gewonnen veldslagen. De verschillende op elkaar volgende sultans leidden het land, maar de grootvisiers hadden de meeste macht. De bijgevoegde kaarten over het de opkomst en het verval van het Ottomaanse Rijk verduidelijken de machtshonger van de sultandynastie. Achteraan in het boek vind je de chronologie van de sultans en de belangrijkste gebeurtenissen tijdens hun regeerperiode. Deze lijst zou beter vooraan zijn opgenomen. Zo heb je al een idee van de geschiedenis door de eeuwen heen én is deze beter te verhapstukken.
Einde achttiende eeuw, begint de gedeeltelijke verwestering van Turkije. De overgang van de sultanstaat naar een republiek werd tot stand gebracht door Mustafa Kemal alias Atatürk. De factoren die bijgedragen hebben tot het Turkije van nu worden in deze uitgave onderzocht: de oude Turkse volkstraditie, Perzië, Byzantium, de islam en het proces tot verwestering. Dit boek licht een tipje van de sluier op van de ingewikkelde historie van een land dat ooit een grootmacht was.