Om het heden te begrijpen moet je het verleden kennen, zo wordt ons vaak en terecht voorgehouden. De Arabische wereld lijkt me het voorbeeld bij uitstek om voorgaande stelling te ondersteunen. Pagina na pagina lees je in dit veelomvattende boek verbanden tussen de geschiedenis van een bepaalde regio met wat er vandaag gaande is. Eén voorbeeld: problemen die zich in diverse Arabische landen voordien zijn rechtstreeks verbonden met de stommiteiten en wandaden van de belangrijkste koloniale mogendheden die meenden in die regio als "bevrijder" te moeten optreden, zijnde Frankrijk en Groot-Brittannië.
De auteur overloopt gedetailleerd de gebeurtenissen vanaf de aanvang van de Ottomaanse overheersing in de Arabische wereld in de eerste helft van de 16de eeuw. Later, in een tijd dat er nog niet eens gedacht werd aan een Arabische identiteit, kwamen Westerse mogendheden zich opwerpen als bevrijders. De eerste die het probeerde (en mislukte) was Napoleon.
Zeer belangrijk in dit boeiende overzicht van 5 eeuwen Arabische geschiedenis is dat de auteur vaak beroep doet op Arabische auteurs, vaak zelfs ooggetuigen. Die aanpak neemt meteen een deel van de verblinding weg die optreedt wanneer we die geschiedenis door een louter Westerse bril bekijken. Anders ook dan in saaie geschiedenisboeken weet Eugene Rogan door zijn schrijfstijl een aantal van de hoofdrolspelers als het ware weer tot leven te wekken.
Voor een beter inzicht in de huidige (en voorbije) gebeurtenissen is het Midden-Oosten en Noord-Afrika is deze zeer interessante, boeiende en helder geschreven uitgave een absolute aanrader.