Dacia, in behoorlijke mate overeenstemmend met het huidige Roemenië, stond als in de oudheid bekend als "een land van goud en zilver". De kunstschatten die de Daciërs ontwierpen uitgaande van deze edelmetalen verbijsteren nog steeds door hun uitzonderlijke schoonheid. Voorliggende bijzondere publicatie is gebaseerd op een voorbije prachtige tentoonstelling van archeologische schatten uit Dacia in het Drents Museum (www.drentsmuseum.nl) in Assen.
Tussen ongeveer 2000 jaar voor Christus en de 3de eeuw van onze jaartelling lieten de kunstenaars en vaklui van Dacië talloze verbluffende kunstschatten na. Deze archeologische weelde is nu verspreid over het Nationaal Historisch Museum van Roemenië en een18-tal regionale musea verspreid over Roemenië. Voor een overzicht en vooral een nadere kennismaking met het toenmalige Dacia en haar kunst is deze publicatie uitermate geschikt.
Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat de Daciërs niet alleen goud en zilver uit de eigen regio gebruikten, maar deze edele metalen ook van verder weg invoerden. De lezer ontdekt ook hoe de lokale goud- en zilversmeden hun technieken steeds verder verfijnden en steeds op meer creatieve wijze omgingen met deze grondstoffen. Met onze blik van de eenentwintigste eeuw kunnen we alleen maar bewonderend opkijken.
Tegelijkertijd krijgt de lezer een boeiende inkijk in geschiedenis, cultuur, religie en samenleving in de mensen die in Dacia leefden. Je vraagt je weleens af waarom zij zo weinig aandacht krijgen. Gelukkig vult deze leerrijke, gouden uitgave deze leemte mooi op.
Ondertitel: "Rijk van goud en zilver".