Vijftig jaar na de onafhankelijkheid van Congo / Zaïre / Kongo is best een geschikt tijdstip om terug te blikken op de gebeurtenissen in dit land. In deze uitgave komt vooral de woelige periode voor en na de onafhankelijkheid aan bod, maar er is toch ook enige aandacht voor de vroegere geschiedenis.
Het is jammer dat in dat verband de misdaden van Leopold II onderbelicht blijven. Nochtans heeft de man miljoenen slachtoffers op zijn geweten (gesteld dat hij dat had). Alhoewel hij nooit in Congo is geweest en dat immense land met zijn grote rijkdommen bestuurde via een soort van afstandsbediening, zijnde de koloniale ambtenaren en de hogere financiële wereld, had hij toch de hoogmoed om te schrijven: "Mijn rechten op Congo worden met niemand anders gedeeld, zij zijn het resultaat van mijn inspanningen en mijn uitgaven".
Eén van de vele interessante aspecten in dit boekje is de bedrijvigheid van de Belgische socialisten. Toen de Belgische staat Congo Vrijstaat overnam in 1908 kwamen ook andere groepen dan de haute finance aan de bak, vooral dankzij het lobbywerk van de socialist Vandervelde. Als dank kreeg de Belgische Socialistische Partij een zitje in de Raad van Beheer van de "Huileries du Congo Belge".
De auteur schetst een goed beeld van de machtsstrijd na de onafhankelijkheid, tussen de verschillende politieke bewegingen. Of die interne strijd voorbij is zal de toekomst leren. Wel onthouden we dat vader Kabila er al behoorlijk vroeg bij betrokken was. Belangrijk is ook wat de Congolezen er zelf van denken; ook zij komen aan het woord.
Het opzet was een "beknopte" geschiedenis van Congo te schrijven. Daarin slaagde Tony Busselen, maar valt nog zoveel meer te vertellen.