Iedereen herinnert zich van zijn schooltijd Caesar's uitspraak "De Belgen zijn de dappersten onder de Galliërs". De man schreef nog veel meer en bovendien was hij meerdere jaren actief in onze contreien als aanvoerder van Romeinse legers. Hij doorkruiste de Lage Landen in alle richtingen, sloeg kampen op, overwinterde, zette lokale stammen tegen elkaar op en leverde tal van veldslagen. Dat hij er hier ook enkele verloor lees je zelden in schoolboeken.
Meer dan tweeduizend jaren na de feiten reconstrueert de auteur de gebeurtenissen van toen. De geschriften van Caesar en tijdgenoten zijn interessant, maar er zijn ook andere bronnen. Archeologische vondsten bijvoorbeeld. Uit het type nagels in de schoenen van de Romeinse soldaten valt bijvoorbeeld al een en ander af te leiden; maar uit de munten die de lokale stammen sloegen evenzeer. Munten in edele metalen waren een gegeerd ruilmiddel om de deelname van andere stammen bij de strijd af te kopen.
Tom Buijtendorp komt voor de dag met een schat aan wetenswaardigheden over het strijdtoneel. Over de ligging van de Romeinse kampen bijvoorbeeld, maar ook over de getalsterkte en de tactiek van de strijdende partijen. Ambiorix, de man die erin slaagde de Romeinen te verslaan is helemaal niet de wazige figuur zoals die omschreven wordt in de "vaderlandse geschiedenis", maar een bekwaam aanvoerder die het de Romeinse bezetters knap lastig maakte. Tussendoor leer je ook nog wat bij over de organisatie bij de Gallische stammen; helemaal niet zo primitief.
Boeiende en verhelderende reconstructie van wat er ruim 2000 jaar geleden gebeurde. Vergeet de schoolse kennis hieromtrent!
Ondertitel: "De Gallische oorlog langs Rijn en Maas".