BINNEN BIJ BOEREN, BAKKERS EN BROUWERS


Book BINNEN BIJ BOEREN, BAKKERS EN BROUWERS
  • Auteur:
  • ISBN:
  • Type: Paperback
  • Bladzijden: 77
  • Categorie: Geschiedenis en erfgoed
  • Richtprijs: € 5,00
  • Taal: Nederlands
  • Datum: 16/05/2015
  • Recensent: LD
  • Uitgeverij: Erfgoed Haspengouw
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • BINNEN BIJ BOEREN, BAKKERS EN BROUWERS Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • BINNEN BIJ BOEREN, BAKKERS EN BROUWERS Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Erfgoed Haspengouw trekt de kar in het Limburgse Erfgoedlandschap. En die voortrekkersrol vervult ze al jaren.  Tal van activiteiten zoals de erfgoedjaarmarkt, erfgoedmomenten voor kinderen, vorming en diverse lezingen worden gestuurd door deze erfgoedcel.  Voorliggend boekje is het resultaat van zes lezingen over de agrarische geschiedenis van Haspengouw. Heel wat (privé)archieven en collecties werden geraadpleegd. Alle informatie werd veiliggesteld via de Archiefbank Vlaanderen.

Een eerste onderwerp vertelt over de eetcultuur en de kookboeken sinds 1850.  Zoals overal in Vlaanderen werd ‘Ons kookboek’, uitgegeven in 1927, hét werkboek om de eentonige keuken van de toenmalige boerenfamilies te verbeteren en naar een hoger niveau te tillen.  De familiale keuken van de landbouwschool van Hoepertingen sloot hier naadloos bij aan. Rond de vorige eeuwwisseling was koken in deze huishoudschool eerder een missie om meisjes de liefde voor het landbouwbedrijf bij te brengen. Sinds het interbellum tot einde zestiger jaren werd het koken een pedagogisch project om dienstboden te vormen. 

De geschiedenis van brouwers en limonademakers is vrijwel onbekend, maar daarom niet minder interessant.   Dit verhaal ‘vloeit’ als vanzelf naar binnen. Uiteindelijk bleken deze kleinschalige bedrijven niet opgewassen tegen het commercieel geweld van grote brouwerijen en frisdrankverkopers.  Hetzelfde lot vergaat de kleine boer en de kleine landbouwbedrijven. Dure geautomatiseerde landbouwmachines vervangen de loonwerkers en zorgen voor een keerpunt in het boerenleven. De snelle evolutie van de moderne consumptiemaatschappij leidt ook tot de modernisering van de buurtwinkel.  Van verkoop in bulk en onderhandelen over prijzen bij de kruidenier, zorgde de winkelketen voor een vernieuwd distributiesysteem met gestandaardiseerde verpakkingen en vaste prijzen. 

Uit onderzoek blijkt dat in het verleden er in Haspengouw een vijftigtal stokers of stokerijen actief waren. Anti-jenevercampagnes, maatregelen van de overheid en de Eerste Wereldoorlog zorgen ervoor dat de markt instort.  Momenteel blijven er nog maar een handvol jeneverproducenten over. 

Zeven auteurs werkten aan dit interessante en boeiende onderzoek mee en leverden de teksten aan voor dit boek: Yves Segers en Bert Woestenborghs, coördinators Centrum Agregarische Geschiedenis; Jo Billen, cultuurambtenaar Wellen; Ria Christens en Magda Guelinckx, verantwoordelijken erfgoedbeheer annuntiaten Heverlee; Nelleke Teughels, postoraal onderzoeker en Davy Jacobs directeur-conservator Jenevermuseum Hasselt. 

Initiatieven zoals dit werk brengt de ‘onbekende’ geschiedenis van onze voorouders voor het voetlicht.  Ze vertellen ons over het leven en de levensomstandigheden van de Haspengouwers van zoveel jaar geleden.  In de inleiding van dit werkstuk lees ik dat der nog boeiende uitgaves op til staan. Ik kijk er nu al naar uit!

  


Ondertitel: Zes lezingen gebundeld

Tags: Erfgoed, Vakantie Haspengouw

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:
E-mail adres*:

Uw recensie*:
 
Veiligdheidscode: