Sinds vijfentwintig jaar geleden de Berlijnse Muur neergehaald werd veranderde stad wezenlijk, zowel aan de vroegere Oostzijde als in het toenmalige Westen. De auteur is al jarenlang een bijzonder geïnteresseerd waarnemer van de ontwikkelingen in deze boeiende wereldstad. Natuurlijk heeft hij oog voor fysieke veranderingen in de stad, zoals bouwprojecten of het verdwijnen van delen van de Muur. Maar evenzeer gaat zijn aandacht naar de veranderingen op menselijk vlak, de intermenselijke contacten in het verleden en het heden.
Grappig voor de lezer, maar niet voor de Berlijnse belastingbetaler, zijn de hoofdstukken waarin hij beschrijft hoe bouwprojecten vertraging oplopen, ontzettend veel duurder worden of tenslotte zelfs helemaal vastlopen. Het verhaal van het nieuwe vliegveld, dat al jaren gereed moest zijn, is daarvan een mooi voorbeeld.
Natuurlijk is bijlange niet alles kommer en kwel. Berlijn is en blijft een heerlijke stad. Bijzonder positief bijvoorbeeld is hoe men er in de deelgemeente Neuköln in slaagt om leerlingen van diverse culturen te laten samenwerken, met zeer positief effect op hun studie en inzet.
Peter Schneider laat de lezer in een dertigtal hoofdstukjes kennismaken met het hart en de ziel van de stad, met het stadsweefsel dat mensen zou kunnen verbinden.
Een aanrader voor wie van deze stad houdt en haar beter wil leren kennen.
Ondertitel: "Biografie van een nieuwe stad".