Doorheen de geschiedenis zijn België en Nederland dikwijls met elkaar verbonden geweest. Deze unie was er goedschiks of kwaadschiks, voor korte of voor langere tijd. Doorheen de tijd kregen deze gebieden heel wat verzamelnamen. De synoniemen waren talrijk: Flandria, Vlaanderen, Nederlanden, Belgium, Païs Bas, Belgium Regium, Lage Landen, Belgium Foederatum en Nederlandt. Niet te verwonderen dus dat deze benamingen toen en nu voor verwarring en vergissingen zorgen bij zowel auteurs als bij lezers. Zo werden bijvoorbeeld de Nederlanders in de volksmond Vlamingen genoemd. Dit leidde tot schrijfverwarring in de toenmalige kronieken.
De steeds wisselende staatsgrenzen hebben onbedoeld hun invloed gehad op de identiteiten en het identiteitenbesef van zowel de Belgen als de Nederlanders. Dit is een complex verhaal dat uit verschillende facetten bestaat. De verschillende identiteiten zijn legio: een Belgische, een Nederlandse, een Waalse, een Vlaamse, een Bourgondische, een Hollandse, een Oost-Nederlandse én een Limburgse die nu nog grensoverschrijdend is. Aan de hand van een gemeenschappelijke geschiedenis tracht de schrijver dit te verduidelijken aan de lezer.
Hugo de Schepper is geboren te Aalst en emeritus hoogleraar. De titel van dit boek is ontleend aan een uitgave van 1648, waarin de provincies en steden worden beschreven.